lördag, maj 05, 2007

En dålig bok

Haha, det är verkligen lönsamt att sitta uppe en timma extra när man är helt slut på idéer, ork och kraft. Nu har jag suttit med datorn i knät bra länge. Jag fuskade mig igenom Håkan Nessers roman "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" ( Jag har sett filmen så allt jag behövde var de 5 första, 5 mittersta och 5 sista sidorna för att friska upp minnet) och skulle sedan skriva en uppgift med funderingar kring hur romanen skulle se ut om den beskrev sommaren 2000-nånting. Jag är inte den som någonsin tycker att något jag gör är bra, men det här blev faktiskt ganska bra, just för att jag var så sjukt less på att göra uppgifter om dåliga böcker jag aldrig annars skulle läsa. Det här är alltså den käcka avslutningen som knyter ihop säcken:

De tidsenliga uttrycken skulle visa upp ett utarmat pråk fyllt av förkortningar, låneord och insticksord som "typ", "ba", "liksom", "asså", "vahettere". Svordomar med bibliska referenser skulle vara utbytt mot "fitta", "kuk" och "hora". På bio skulle Erik se Spiderman 3, böcker skulle han över huvud taget inte läsa utan istället sitta framför datorn och ladda ner musik och filmer. Motsvarigheten till Edmund skulle idag vara en datanörd. Förmodligen är det med honom Erik sitter och konverserar med via msn hela sommaren, gärna spelandes nätverksspel som Counterstrike. På väggen i sitt tonårsrum skulle inga lättklädda tjejer synas på affischer, för de skulle Erik kunna se betydligt mer lättklädda på datorn, gratis dessutom! Om Erik skulle ta sig utanför sitt hus skulle han troligtvis, eftersom det finns alldeles för lite aktiviteter för ungdomar i stan, hänga vid Frasses om kvällarna, tjuvröka, sparka på en glasflaska och ropa okvädesord till förbipasserand. Erik skulle ha på sig antingen baggypants, hood och truckerkeps eller möjligtvis cheap monday-jeans, vans och en t-shirt med tryck. Boken skulle heta "Angelina Jolie badade aldrig i Bettnäs". Om den i värsta fall skulle bli publicerad skulle den förmodligen samla damm i boklådorna, om det över huvud taget skulle finnas kvar något sådant förlegat år 2040. Men lyckligtvis kommer nog detta aldrig behöva inträffa eftersom allt talar mot att Erik kommer att uppleva en höjdarsommar 2007.


Framtidens Håkan Nessrar - gör er icke besvär.

5 kommentarer:

 1. Briljant! Absolut briljant, i all sin bittra glans. Försökte läsa den där boken Underdog men slutade halvvägs och hade önskat att jag hade skriva något sådant här för att samla mina intryck. Iofs tyckte jag om Nessers Kim Novak-bok, men på ett typiskt, ambivalent sätt håller jag ändå med dig!

  Dock läser jag gärna en bok om Anna Philipsson anno 2007, skriven av 2040-talets Stina Aronsson. Det skulle lätt kunna bli en av 2040-talets bästa böcker.

  Hugs n' kisses från Öland!

  SvaraRadera
 2. Vem är Stina Aronsson och vad vet hon om mig som inte jag vet?

  SvaraRadera
 3. Borde inte Nesser i plural bli Nessers?

  SvaraRadera
 4. det är möjligt.
  eller bara Nazis

  SvaraRadera
 5. Anonym11:31 em

  Nej, Nesser i plural blir mycket riktigt Nessrar. Nessers är en anglifiering, och ett sätt att böja som vi inte har i svenska språket. Eller hur Anna?

  SvaraRadera