lördag, november 19, 2011

PRIVAT

Bytte vårdcentral igår. Till en PRIVAT. Ja ni hörde rätt och ni får hata mig men desperationen vann över ideologin och jag tänkte att det var enda chansen att få bli hjälpt med mina fötter. Blev inmålad i ett hörn på min förra vårdcentral och kunde inte vidare med ärendet. Men ni ska inte tro att PRIVATA vårdcentraler är bättre på något vis! Jag fick vänta i TVÅ timmar innan jag fick träffa en läkare. Efter en timme hade jag läst ut hela fredagens DN och började få ont i ryggen av att ha suttit stilla så länge. Gick till receptionen och frågade om det blivit något fel. Det hade det inte. Jag började traska runt, trampade upp djupa fåror i linoleumgolvet, fram och tillbaka. Ställde mig vid ett bord och bläddrade förstrött i skvallertidningar som ville säga något, oklart vad, om Mette-Marit och prins Haakon. Läste om First Aid Kit i Dagens Industri. De var gulliga. Efter en halvtimmas traskande hämtade en sköterska mig och visade in mig till ett rum. Väl i dörren sa hon:
- Det är fortfarande lite väntetid men doktorn kommer så snart han kan.
Så jag fick fortsätta vänta. På en mindre yta. Kunde ta 4 steg åt vardera håll innan jag var tvungen att vända. I rummet fanns: kall brits klädd i papper, en burk med spatlar, blodtrycksmätare, stetoskop, ett skohorn samt ett måttband. Hann tänka: "Var det så här det kändes för Nelson Mandela i 27 år? Kände han sig lika rastlös efter en och en halv timme i sin cell? Vad gjorde han för att klara av det utan att bli knäpp?"
Själv tog jag måttbandet och började mäta mina kroppsdelar. Långfingret: 8,5 cm. Hela handen: 19 cm. Omkrets handled: 15 cm. Omkrets vad: vågar nästan inte skriva detta men ja ok, 38 cm!
Till slut kom doktorn. Han hittade ingen puls i mina fötter. Men trots att det var en PRIVAT vårdcentral kunde inte han heller ge något svar. Fick ett telefonnummer till någon slags fotexpert. Ska prova det, men om jag inte får något svar där är det enda som återstår kristallterapi och healing.
Kontentan med detta inlägg: PRIVAT är ej bättre så nu byter jag tillbaka.

5 kommentarer:

 1. Anonym6:30 em

  Förresten! Har inte riktigt hängt med vad som hänt med din fot men gå till en duktig sjukgymnast med din fot, typ Björn Aasa i Umeå mkt duktig på ortopediska manuella tekniker (OMT).Läkare har inte så mkt att komma med när det kommer till sådant som rör smärta, muskler, leder, funktion, ligament. De är mest duktiga på frakturer och kortisonsprutor och sjukdomar.

  Tips från nästintill färdig sjukgymnast i Umeå (gör sista praktiken nu på vårdcentral) /Ida

  SvaraRadera
 2. Men alltså gulledej! Jo jag vet vad allmänläkare går för vad gäller smärtproblematik. Det problematiska är ju bara att man allt som oftast måste på ett läkarbesök för att få vidare remiss till någon som kan området bättre. Kollade upp den där Aasa. Han jobbar tydligen på Norrlandskliniken (den vårdcentral jag bytte till!) men icket blev jag skickad dit. Det jag fick var ett telefonnummer till en pensionerad ortoped som hette Jonny Westin. Nån du känner till?

  Tack för tips!

  SvaraRadera
 3. Anonym6:34 em

  Jag känner inte till Jonny Westin men absolut värt gå till en ortoped, hör dig för om han verkar bra. Finns många duktiga sjukgymnaster. Och idag krävs ingen remiss för att komma till sjukgymnast, de tog bort remisstvånget för ngt år sedan. Så man kan ringa till valfri sjukgymnast och fråga om tider. Ibland prioriterar vissa vårdcentraler de som är skrivna på den vårdcentralen i första hand men de tar oftast emot ändå. Till privata sjukgymnaster med landstingsavtal, som har egna etableringar, kan man också alltid höra av sig.

  Privata som http://www.rehabcenternorr.se/ tror jag alla är bra, Lars Andersson vet jag garanterat är bra. Men såg nu att att Åsa Svedmark jobbar med fotanalyser så hon kan ha extra koll. När de har landstingsavtalen betalar man som patient bara vanlig patientavgift.

  Jag skulle rekommendera sjukgymnast och ortoped men börja med att gå till sjg som verkar veta vad han gör. Skulle börja med att ringa ex Rehab norr och resonera med sjukgymnast där. Alla sjg med ortopediska inriktningar brukar vara duktigare på rörelseapparaten.

  Långt blev det, men lycka till! /Ida.R

  SvaraRadera
 4. Ida: Tack för denna undervisande lektion i landstingets remisshantering! Lars har jag gått hos under ett år, fast då för ryggen. Han är grym så det kanske blir att jag ringer dit igen. Tack igen för tips! Himla snällt att ta dig tid för denna klagomur.

  SvaraRadera
 5. Anonym7:09 em

  Du är välkommen, och mycket lycka till :) /Ida

  SvaraRadera