Powered By Blogger

tisdag, januari 24, 2012

Busenkelt

Jag är kluven, mellan självhjälpsböcker, Mia Thörnblomkäckhet och livscoachråd å ena sidan. Verklighet, personlighet, psykologiska pålagringar, uppväxt, biokemiska förutsättningar å den andra. En del saker kan jag köpa och vissa grejer är så enkla att ändra i sina gamla invanda beteendemönster att man blir förundrad när man står på andra sidan och tittar tillbaka på hur svårt man trodde det skulle vara. Men jag svär att den dagen då jag är mig själv fullt ut, då jag är sparklesparklelycklig, gör de rätta valen, tänker de rätta tankarna och är tryggheten själv, ska jag inte komma med hurtiga råd och uppmaningar till de som befinner sig där jag befunnit mig. Det är som att få bränt socker slängt i ansiktet. Sött men bittert. Att det verkar så buuusenkelt när det hos en själv är en kamp, ett Mount Everest man bestiger med fel material och hjälpmedel, utan karta och kompass. Man kräks på det. Inte för att det inte är bra och goda råd eller att man inte uppskattar omtanken utan för att man känner sig så värdelös. Oförmögen att leva så som man skulle vilja. Oförmögen till det enkla.

5 kommentarer:

  1. Anonym8:00 em

    Detta klyver mig också. Man kanske behöver någon som förstår ens tyngd men samtidigt också tror på en, har tid med en och kan vara hoppfull åt en. Och inte någon som börjar nynna på: "Don't worry... be happy". Anna: det suger hästb... att du ska ha det kämpigt, men jag tror att det blir lättare, snart. /Peist

    SvaraRadera
  2. Skulle inte ha orkat skriva detta om jag verkligen sugit på en hästballe. Det är alltså inte så pjåkigt just nu. Bara en reflektion kring balansen pepp/depp.

    SvaraRadera
  3. Frallan9:43 fm

    Att vilja och tro på att man skulle kunna leva som man vill känns som en bra början. Men även när man i grunden är "lycklig" finns det ändå fel val och tankar men kanske i en bättre balans. Åh, menade inte att grusa dina förväntningar utan mer delge min högst personliga och mindre kravfyllda bild av lycka/välmående. Kanske behöver du inte klättra hela vägen upp på toppen - man får ju syrebrist långt innan dess.

    /En som säkerligen, men med de bästa av intentioner, kastat en och annan sötsak

    SvaraRadera
  4. Men jag har inga sådana förväntningar på livet. Det är därför jag inte kan ta livscoacher på allvar när de förenklar allt till "10 steg till ett lyckligt liv" eller annat valfritt uttryck. OBS! Är ej oförmögen att slicka i mig smulor av sötsaker! En hel tårta i ansiktet bli däremot för mycket. Jag uppskattar dig och dina smulor!

    SvaraRadera
  5. Johannes3:46 em

    Också jag har nog gjort mig skyldig till klämkäckhet i svårt läge. Även om de är konceptuellt enkla att begripa, så är jobbiga saker ofta jobbiga just för att de är svåra att ändra på. Det är som med det gamla brädspelet Othello: "A minute to learn - A lifetime to master."

    SvaraRadera