onsdag, december 14, 2011

Journal

Var till vårdcentralen på återbesök förra veckan. Blir ledsen när jag tänker på den där läkaren. Han satt som en säck potatis i sin kontorsstol, snurrade fram och tillbaka och petade tänderna medan jag pratade. Sedan tog han en penna och stoppar in den i örat medan han sa: "Jag tycker att du verkar lite deprimerad". Ville säga till honom: "Och jag tycker att du verkar lite nonchalant och socialt inkompetent." Bytte sedan läkare och beställde min journal. Där skriver förra läkaren att jag hade viss svarslatens och att jag var tvungen att ta sats innan jag skulle säga något. Jamen ursäkta mig då, men jag blev inte särskilt peppad att svara en som verkar så ointresserad att han glömmer bort att det inte är okej att inför en patient rensa tänder och öron från smuts.

10 kommentarer:

 1. Vad är det för fel på folk (läkare)?!! Äh finns så många nonchalanta, arroganta läkare med konstig människosyn, man får byta till någon man gillar som har folkvett. En del är ju jättebra. Och man har ju alltid rätt att inte svara på konstiga frågor från vårdpersonal. Eller be dom sköta sitt eget.

  Vet att den läkare har hybris. Tack för mig. Lycka till med att hitta en med sund inställning till livet.

  SvaraRadera
 2. Men kan fler människor MED hjärta i sin kropp välja att bli läkare?! Man vill ju bara grina när man hör sånt här.

  SvaraRadera
 3. Ida: Jag kände mig intuitivt nöjd med den nya, så det känns bra. Det ska nog gå, det där med inställningen. Lite hårt arbete bara, men sen så.

  Amanda: Eller hur? Men nu kan han få sätta sina (rengjorda) tänder i någon annan.

  SvaraRadera
 4. Fan vilken jävla idiot. Hoppas han läser din blogg.

  SvaraRadera
 5. Ida: Förresten, jag har väl inte slunkit med min tunga och sagt vilken läkare det är? Det lät som att du visste vem jag menade.
  Jenka: Hehe ja det får man hoppas.

  SvaraRadera
 6. Nix pix. Ingen aning vem du pratar om. Syftar bara på läkare i allmänhet :)

  SvaraRadera
 7. Jag har undrat, ingår de i deras utbildning, dendär översittarstilen samt stonefejs? ÄR det bra, alltså tänker läkare och läkarutbildningen att patienter mår bäst om man lämnar empati utanför och är mer RAKT PÅ SAK? Att det blir lättare att följa den ordination man får om man innan får känna sej lite dålig och reducerad till symptom och....ja? Jag vet inte. Man blir så ledsen och så jävla arg när man redan är i en sån utsatt situation.

  SvaraRadera
 8. Martina: ja, en kan undra. Ledsen och missmodig blir man i alla fall.

  SvaraRadera
 9. Johannes2:49 em

  Martina: Faktum är att det ingår i utbildningen att vara empatisk och få patienten att känna sig lyssnad på. I Umeå ingår sånt i kursen professionell utveckling:

  http://www.phmed.umu.se/enheter/tillampad-medicin/utbildning/presentation/

  Men tyvärr är sånt som bemötande sjukt svårt att lära ut. Det är frestande att tänka att vissa har det och andra inte. Och många läkare har helt klart en arbetssituation som gör det svårare att i alla lägen vara lyhörd och pedagogisk. (Men vissa fixar det ändå!)

  Mvh med school dropout

  SvaraRadera
 10. Johannes: Ibland säger man saker i affekt. Så klart går jag inte runt och tänker att det är så det förhåller sig, så klart är vissa bättre rustade än andra för att bemöta människor, och visst är det svårt att på max en halvtimme skapa kontakt och en förtroendefull allians men när man haft otur med dessa möten för många gånger finns en risk att man blir bränd. Och då behövs det inte mycket för att slå vatten på kvarnen.

  SvaraRadera